www.domain-név.hu

Tippek domain név regisztrációhoz

A domain név regisztrációt sokan túlmisztifikálják, és bonyolult fantázianeveket találnak ki – nem gondolva arra, hogy ezek a nevek nem praktikusak keresőoptimalizálás szempontjából, ráadásul sok esetben leírni is nehéz őket diktálás után. Egy magyarországi vállalkozás esetében fontos, hogy a név könnyen érthető legyen, lehetőleg utaljon a tevékenységre, de még jobb, ha magát a kulcsszót is tartalmazza. 

 

A legfontosabb szempontok domain név választás során

Dr. Kovács Lóránt szerint domain név választáshoz sokféle út van az alapján, hogy milyen célra szeretnénk használni (hirdetéshez, keresőoptimalizáláshoz vagy brandinghez). 

Ha fontosak a SEO szempontok, többnyire „beszédes domain nevet”  választanak, amely tartalmazza a kulcsszavat, pl. domain-név.hu, viszont nem szerencsés, ha más kifejezés is belekerül, pl. domain-név-budapest.hu., mert akkor csökken a relevnacia.

Ha a látogatások leginkább hirdetésekből származnak, akkor rövid és tömör név az ideális. A név hosszára nemcsak ekkor, hanem minden esetben oda kell figyelni, hiszen maximum 25 karakter megjelenítésére van lehetőség. A szakértő szerint az 5-7 karakteres nevek a leghatékonyabbak, és az is sokat számít, ha a keresett kifejezést tartalmazzák. 

 

Kötőjelek, ékezetek, különleges karakterek

Érdekes kérdés még a kötőjelek és ékezetek használata a domain nevekben. Sokan nem tudják, de ma már speciális karakterek is használhatók, így akár orosz vagy japán karakterekből, illetve a teljes magyar karakterkészletből: ékezetkből, ékezetes domain nevekből is válogathatunk. Mivel ezek még nem elterjedtek, sok szabad hely van, amelyek olcsón megszerezhetők, ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy hamar előre kerülnek a Google-ben. 

A kötőjel alkalmazásánál arra érdemes figyelni a szakértő szerint, hogy amikor beírunk valamit a Google-be, a szóközt az kötőjellel keresi, a kötőjelet pedig alsóvonással. Vagyis, ha a keresési kifejezésben van egy szóköz, akkor azt a domain névben kötőjellel kell helyettesíteni, hogy ideális legyen. 

 

A domain név végződése

Felvetődhet a kérdés, hogy mikor milyen végződést érdemes választani. A szakember szerint a .hu magyar projektek esetén lehet ideális. Ára kb. 2000 Ft/év körül mozog, míg a .com, .net vagy .info nemzetközi domain nevek, és ezek akkor jók, ha a projekt is nemzetközi, és globális megnevezést szeretnénk. Ezek ára 3-4000 Ft évente. Valamivel drágább a .eu, amely 4-5000 Ft-ba kerül éves szinten. 

Léteznek még az országra utaló végződések (pl. .de), azonban ma már bármilyen végződést lehet választani, ha a leendő tulajdonos kifizeti. 

Sőt, mostmár teljesen egyedi végződést is lehet kérni - bár ennek eléggé magas az ára. Viszont megjelentek a piacon teljesen egyedi végződések, amik elérhetőek » pl. .vegas

Az interjút Dallos Zoltán, az Alkalmazottból vállalkozó c. könyv szerzője, a DLX MEDIA marketing ügynökség alapítója készítette 2020-ban.

2022.07.24

Domain név keresés

Kosár
Tovább a fizetéshez