www.domain-név.hu

Hollandia a fogyasztói tudatosság oldalán

Hollandiában, ha feljelentik a holland rendőrség online csalás elleni szervénél a weboldalt, akkor a SIDN, azaz az .nl domain név üzemeltetője kezdeményezheti az .nl domain név névszervereinek törlését. Mától Hollandia, ha a szolgáltató egy .nl domain név névszervereit adathalászat, csalás vagy egyéb törvénysértés miatt eltávolította, akkor hibaüzenet helyett egy informatív, tájékoztató weboldalra irányítja a gyanútlan látogatót. Itt az internetfelhasználó látni fogja, hogy a hatóság miért tette elérhetetlenné a weboldalt.

Az intézkedés célja éppen az, hogy az internetfelhasználók azt is lássák, mi volt az a csalás, törvénysértés, aminek a veszélye az internetfelhasználót fenyegette, sőt akár még felvilágosítást is kérhet a hatóságtól, ezzel pedig a fogyasztói tudatosságot szolgálja az intézkedés.

A holland hatóság tájékoztatása szerint a Nominet vagy az .uk domain név nyilvántartója is hasonló irányelvekkel dolgozik.

Gijs van der Linden, a holland rendőrség illetékes tisztje elmondta: minden esetben gyors intézkedésre van szükség, mert a hamis webshopok száma, és általában az internetes, online bűnözés aránya és mértéke is riasztó sebességgel nő. A rendőrség, az ügyészség és a különböző piaci szereplők ezért együtt dolgoznak a probléma kezelésén.

2021.01.26

Domain név keresés

Kosár
Tovább a fizetéshez