www.domain-név.hu

Hogyan szerezhet egy el nem ismert ország TLD-t?

A TLD, vagyis top-level domain a DNS vagy a Domain Name System hierarchia legmagasabb szintjén lévő tartomány. Ez az országok esetén a ccTLD, ami egy országkód, rendszerint utal az ország nevére is. Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ami a TLD-k kezeléséért felel, szigorú feltételekkel ad ki új TLD-t. Ha egy ország kinyilvánítja a függetlenségét, de azt a nemzetközi közösség nem ismeri el, és mégis igényt tart valamilyen jellegzetes, őrá utaló ccTLD-re, gyakorlatilag két lehetőség közül választhat.

1./ Egy geo-gTLD-t igényel, ami a földrajzi területre utal; erre Baszkföld (.eus domain név) vagy Katalónia (.cat domain név), illetve Kurdisztán (.krd domain név) és Skócia (.scot domain név) a jó példa.

2./ Egy szemantikailag neki is megfelelő másik, saját ccTLD-vel rendelkező országgal megállapodik a ccTLD közös használatában.

Állítólag ez utóbbit tette az el nem ismert, Szomáliától 1991-ben elszakadt Szomáliföld kormánya: Sierra Leonéhoz fordult segítségért a .sl domain név használata érdekében.

2021.01.21

Domain név keresés

Kosár
Tovább a fizetéshez